Woki wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, lecz od wielu lat sprzedawane są na rynkach zachodnich. Warto dowiedzieć się więcej na temat specyfiki tego typu produktów.
Jaki wok wybrać?
Z uwagi na fakt, że w sieci oraz sklepach stacjonarnych znaleźć można wiele rodzajów woków, należy dowiedzieć się więcej na temat różnic. Woki dostępne w sklepach różnię się rozmiarami oraz materiałem, z którego są wykonane. Jak wybrać idealny wok? Na początku należy zastanowić się nad tym jakie będzie jego zastosowanie oraz jak często będzie używany. Jeśli ma być on wykorzystywany sporadycznie to najlepszym wyborem będzie zakup woka aluminiowego. Tego typu produkty dostępne są w niskich cenach, dzięki czemu każdy amator gotowania będzie mógł wybrać produkt idealny dla siebie. Niezwykle istotne z punktu widzenia gotowania i smażenia w woku, jest również wybór odpowiedniego rozmiaru. Jak wiadomo, chińskie czy inne azjatyckie woki są bardzo duże i ciężko byłoby ich używać w kuchniach europejskich. Co więcej, obecnie królują kuchenki elektryczne lub indukcyjne, które jak wiadomo są najczęściej niewielkich rozmiarów co eliminuje korzystanie z dużego i pojemnego woka. Niezależnie od tego, który wok zostanie wybrany można być pewnym, że przyrządzanie w nim potraw będzie bardzo przyjemne. Woki wysokiej jakości, nawet te wykonane z aluminium bardzo często mają rączkę, która jest na stałe zespawana.
Woki profesjonalne
W Chinach lub innych krajach Azji nie korzysta się z aluminiowych woków, ponieważ od wieków tamtejsi kucharze używają odpowiedników wykonanych z żeliwa. Jak wiadomo, stop ten wymaga innych warunków pracy, a przede wszystkim należy używać go nad dużym palnikiem. Na uwagę zasługuje fakt, iż po zakupie takiego woka należy go przygotować do pracy. Jest to proces żmudny, lecz konieczny. Nowo zakupiony wok trzeba opalić nad płomieniem, a następnie „przyprawić” go olejami po to aby powierzchnia nie przywierała. Co ważne, woki aluminiowe nie mają takich właściwości, a gotowanie w nich różni się od klasycznych woków. Bardzo ciekawym rozwiązaniem, które łączy cechy woków aluminiowych i żeliwnych, są patelnie wykonane z ceramiki. Powierzchnia takiego woka jest nieprzywierająca, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej wagi. Co ważne, ceramika nie wpływa na smak potraw, a gotowanie w naczyniach z niej wykonanych jest bardzo proste i przyjemne. Do czego używa się woka? Klasycznie wykorzystuje się woki do dań „stir fry”, które smaży się na wysokiej temperaturze przy jednocześnie intensywnym mieszaniu. Patelnia typu wok musi być bardzo mocno rozgrzana, ponieważ zapewnia to idealne warunki do przygotowania wyżej wspomnianego rodzaju potraw. Wiele osób próbuje robić w głębokich garnkach, jednakże efekt jest nieporównywalnie gorszy, ponieważ wok ma specjalny kształt, który idealnie rozprowadza temperaturę. Zakup pierwszego woka to pierwszy krok do poprawy swoich umiejętności kulinarnych.